Hoe zit het eigenlijk met de fooien?

inca trail peru uitzicht met wandelaars

Hoe zit het eigenlijk met de fooien? Dit is een veel gehoorde vraag van onze reizigers die naar Peru, Bolivia en/of Ecuador af reizen.

Het is gebruikelijk een gids en een chauffeur tijdens een excursie een fooi te geven.  15/20 euro (voor 2 personen) is een mooie fooi voor een gids die je een dag lang heeft begeleid. Bestaat de groep uit meer personen, dan kan de fooi wat lager uitvallen omdat je er van uit mag gaan dat andere groepsleden ook fooi geven. Een chauffeur krijgt over het algemeen wat minder fooi dan een gids. Ga uit van ongeveer 10 euro wanneer deze een hele dag voor je heeft gewerkt.

Een tip is om de mensen rechtstreeks hun fooi te geven. Jammer genoeg kun je er niet altijd vertrouwen in hebben dat bijvoorbeeld een gids het wel weer aan de chauffeur geeft, etc.
Loop je een trekking en heb je met dragers, koks, ezeldrijvers, etc. te maken, geef hen dan ook rechtstreeks je fooi. Deze mensen werken vaak hard en verdienen weinig en kunnen je fooi over het algemeen goed gebruiken.

Een chauffeur die je ophaalt voor een transfer kan je 1-3 euro geven, helemaal als hij jullie ook helpt met het sjouwen van de grote bagage.
Een taxichauffeur die je aan straat aanhoudt of die het hotel ter plekke voor je heeft geregeld, heeft een vaste prijs en geef je in principe geen extra fooi. Wanneer de chauffeur je echter weer helpt met het tillen van de grote bagage, is een kleine fooi wel weer gangbaar.

Medewerkers van de receptie van een hotel kan je fooi geven als ze je echt ergens mee helpen. Kamermeisjes verdienen vaak weinig, dus wat klein geld ‘verstoppen’ op je kamer kan een idee zijn, helemaal als de kamer schoon was toen je erop kwam.

Bij restaurants is het gebruikelijk om net zoals in Nederland of België 10% fooi te geven.

Voor bootcruises op de Galápagos gelden vaak speciale regels ten aanzien van geven van fooi. Mocht je een bootcruise hebben geboekt, dan leggen we de regels omtrent het geven van fooi graag uit.

Deel dit nieuws op social media

Laat weten wat je er van vindt!!