Hoogtepunten Otavalo

Otavalo is een stad in de provincie Imbabura. De stad ligt in een vallei en is omgeven door de vulkanen Imbabura, Cotacachi en Mojanda. Otavalo is bekend van de markt Plaza de Ponchos. Omliggende dorpen zijn elk gespecialiseerd in hun eigen verschillende ambachten. Rondom Otavalo zijn prachtige wandelingen te maken. Een aanrader is het meer van Cuicocha op ongeveer een half uur rijden vanaf Otavalo.

De indianen uit Otavalo zijn bekend om hun geweven textiel, een vaardigheid van al meer dan 400 jaar oud. De hele week door worden er wel spullen verkocht voor de toeristen op de ´Plaza del Ponchos´, maar de belangrijkste markt is op de zaterdag en in iets mindere mate op de woensdag.
Net zoals Otavalo bekend is om zijn textiel, zijn de dorpen en stadjes in de buurt bekend om hun eigen ambachtswerk.
Otavalo staat ook bekend om zijn muziek en muzikanten die zijn beïnvloed door traditionele Inca-muziek. Verschillende muzikale groepen reizen de wereld over om de Inca-muziek te promoten.

In (de omgeving van) Otavalo zijn tal van activiteiten te ondernemen. Graag helpen we je bij het organiseren van de diverse activiteiten. Vanaf Quito is het mogelijk om een eendaagse excursie naar Otavalo te maken. Quito ligt op ongeveer 2 uur rijden vanaf Otavalo. Indien je meer tijd hebt is het echter aan te raden minimaal één nacht in Otavalo door te brengen en ook de omgeving van het stadje te bezoeken.

Plaza de Ponchos
Een bezoek aan de markt van Otavalo op de zaterdag is aan te raden. Op deze dag is de markt op z’n grootst en staan er vele kramen op – en in de straten rondom het centrale plein, ook wel Plaza de Ponchos genoemd. Op deze één van de grootste ambachtenmarkt van Zuid Amerika kan je allerlei verschillende handgemaakte souvenirs kopen.

Meer van Cuicocha
Het kratermeer van Cuicocha behoort tot het Nationaal Park Cotacachi-Cayapas. Met een bootje van de lokale bevolking kun je een tochtje naar twee eilandjes in het meer maken. De uitzichten bij het kratermeer zijn erg mooi. Op de achtergrond van het meer ligt de Cotacachi-vulkaan. Het is mogelijk een wandeling rondom het meer te maken, maar reken dan wel op ongeveer 6 uur aan wandeltijd.

De Beestenmarkt
Op de zaterdag is er ook ‘Beestenmarkt’ aan de rand van het Otavalo, een groots spektakel die al vroeg in de ochtend begint en waar boeren uit de wijde omgeving vee als varkens, koeien, schapen, lama’s, kippen, konijnen en cavia’s met elkaar verhandelen.

Bezoek aan de dorpjes Lluman, Carabuela, Agato, Peguche, Cotacachi en San Antonio
De dorpjes rondom Otavalo hebben zich elk gespecialiseerd in hun eigen ambachten. In de dorpjes is het mogelijk lokale families te bezoeken en een kijkje te nemen bij de traditionele productieprocessen. In de dorpjes Lluman, Carabuela, Agato en Peguche werken een groot aantal families nog met traditionele riemweefgetouwen. In de dorpjes kan je zien hoe wandkleden, shawls en poncho’s met de hand worden geweven. Bij het dorpje Peguche ligt een waterval die ook bezocht kan worden. Cotacachi is het centrum van de leerindustrie in Ecuador en is bekend om zijn gepolijste kalfsleer. In San Antonio is de lokale specialiteit houtsnijden en in de hoofdstraat worden houten beelden, fotolijsten en meubels verkocht.

Deze hoogtepunten Otavalo zijn goed in te passen in de Rondreis Ecuador.

Deel dit nieuws op social media

Laat weten wat je er van vindt!!