Landeninfo

 

Munteenheid

De munteenheid in Peru is de nuevo sol, in Bolivia de boliviano en in Ecuador de Amerikaanse dollar. Het is in de drie landen mogelijk om te pinnen. We raden u aan om naast een normale bankpas, een extra creditkaart en Amerikaans dollars in contanten mee te nemen. Aan de balie van de banken kunt u met uw creditkaart en paspoort contant geld opnemen. Neem onbeschadigde bankbiljetten, in kleine coupures mee. In de drie landen is het ook mogelijk om euro´s bij de banken en wisselkantoren in te wisselen. Het is tot op vandaag echter nog steeds makkelijker met dollars dan met euro´s te betalen. Contant geld is normaal gesproken niet verzekerd bij uw reisverzekering.
NB: Vergeet niet thuis uw bankpas al op werelddekking te zetten!

Taal

In de drie Andeslanden spreekt de bevolking Spaans. Voor veel mensen, met name voor de mensen in de bergen, is Spaans de tweede taal. Hun eerste taal is bijvoorbeeld Quechua of Aymara. Mensen uit Cusco spreken vaak Quechua, de taal van de Inca´s en in de omgeving van Puno en La Paz spreekt men vaak Aymara. Weinig mensen in Peru, Bolivia en Ecuador spreken Engels.

Voltage

In Peru en Bolivia is de voltage meestal 220 – en in Ecuador 110 volt. Een wereldstekker is handig om mee te nemen.

Veiligheid

De mensen in Peru, Bolivia en Ecuador zijn vriendelijk en u zult zich snel thuis voelen in deze Zuid-Amerikaanse landen. De schrijnende armoede als gevolg van de grote verschillen tussen arm en rijk is de reden dat u altijd goed op uw spullen moet letten, met name op plekken waar veel mensen zijn. Laat uw spullen niet te duidelijk zien en maak kopieën van belangrijke documenten.

Verschillende seizoenen

Het is mogelijk om het hele jaar in Peru, Bolivia en Ecuador te reizen. De beste reistijd in de drie Andeslanden is van april tot en met november. Vanaf december tot en met maart is het regentijd in het hoogland en in het tropisch regenwoud. In de regentijd kunt u overigens wel reizen in de Andes en in het tropisch regenwoud. De Incatrail en andere trails zijn dan wel moeilijker begaanbaar. Tijdens dezelfde periode (december tot en met maart) is het zomer aan de kust. In het noorden van Peru en in heel Ecuador is het aan de kust bijna het gehele jaar door zonnig.


Eten en drinken Peru 

De Peruaanse keuken wordt beschouwd als één van de meest diverse in de wereld. In het land zijn er verschillen tussen de keuken van de kust, het hoogland en het tropisch regenwoud. Peruanen eten over het algemeen veel rijst, maar ook de aardappel is erg belangrijk. Peru is tenslotte het land waar de aardappel vandaan komt! Een bekende schotel is ´Ceviche´, een koude visschotel. Eet deze schotel in verband met de hygiëne alleen in de betere restaurants. Ook kunt u in Peru cavia- en alpacavlees eten. Een ´meer normaal´ gerecht voor de westerse toerist is ´lomo saltado´, rundvlees met rijst, gebakken in tomaten en uien. Overal in Peru kunt u de ´Chifa´ vinden, een Chinees restaurant, waarvan de eigenaren vaak afstammen van Chinese of Japanse immigranten. Ook zijn er in heel Peru restaurants te vinden waar u gegrilde kip met patat kan eten. De meest bekende frisdrank uit Peru is Inca Kola, een zoet en geel drankje dat de Peruanen meer drinken dan welk andere frisdrank ook. Een ander drankje dat vaak door Peruanen wordt gedronken is het nationale drankje van Peru, Pisco. Peruanen drinken verder vaak chicha morada, een paars maïsdrankje, cocathee en bier.

Eten en drinken Bolivia

In Bolivia zijn er verschillen tussen de keuken van het hoogland en die van het tropisch regenwoud. De mensen in de hooglanden eten meer aardappels en de mensen in het regenwoud eten meer rijst. In de hooglanden kunt u cavia- en alpacavlees eten. Een ´meer normaal´ gerecht voor de westerse toerist is ´lomo saltado´, rundvlees met rijst gebakken in tomaten en uien. Empañadas, deegwaren gevuld met kip, rundvlees of kaas, is een snack die overal in het hoogland van Bolivia gekocht kan worden. De Bolivianen drinken veel cocathee en bier uit eigen land.

Eten en drinken Ecuador

In Ecuador zijn er verschillen tussen de keuken van de kust, het hoogland en die van het tropisch regenwoud. De mensen in de hooglanden eten meer aardappels en de mensen in het regenwoud meer rijst. In de hooglanden kunt u cavia- en alpacavlees eten. Een´meer normaal´ gerecht voor de westerse toerist is ´lomo saltado´, rundvlees met rijst gebakken in tomaten en uien. Andere gerechten die de Ecuadorianen eten zijn ´arroz con pollo´ (rijst met kip) en ´churrasco´ (rundvlees met een spiegelei). Populaire drankjes in Ecuador zijn de cocktail Piña Colada en bier uit eigen land.


Nationale feestdagen
 

Peru

   
1 januari          Nieuwjaarsdag  
2 februari De maagd van de Candelaria Puno
februari/maart Carnaval  
maart/april Semana Santa, Pasen Ayacucho
1 mei Dag van de Arbeid  
juni  Sacramentsdag (= Corpus Christi)  
24 juni Inti Raymi Cusco
29 juni San Pedro y San Pablo  
16 juli De maagd van Carmen Cusco
28 en 29 juli Onafhankelijkheidsdag  
30 augustus Santa Rosa de Lima Lima
8 oktober Slag bij Angamos  
18 oktober El Señor de Milagros Lima
1 november Allerheiligen  
2 november Dag van de doden  
5 november Puno dag Puno
8 december Onbevlekte Ontvangenis  
24 december Kerstavond  
25 december Kerst  
     

Bolivia

   
1 januari Nieuwjaarsdag  
februari/maart Carnaval Oruro
maart/april Pasen  
1 mei Dag van de Arbeid  
juni Sacramentsdag (= Corpus Christi)  
5 - 7 augustus Onafhankelijkheidsfeestdagen  
12 oktober Columbus dag (= Día de la Raza)  
1 november Allerheiligen  
2 november Dag van de doden  
24 december Kerstavond  
25 december Kerst  
     

Ecuador

   
1 januari Nieuwjaarsdag  
6 januari Epiphany (Christelijke feestdag)  
februari/maart Carnaval  
maart/april Pasen  
1 mei Dag van de Arbeid  
24 mei Slag bij Pichincha  
juni Sacramentsdag ( = Corpus Christi)  
24 juni St. John the Baptist Otavalo
29 juni St. Peters en St. Pauls Otavalo
24 juli Nationale feestdag ter ere van de onafhankelijkheidsstrijder Simón Bolivar  
25 juli Stichting van Guayaquil Guayaquil
10 augustus Onafhankelijkheidsdag van Quito Quito
september Fiesta del Yamor Otavalo
9 oktober Onafhankelijkheidsdag van Guayaquil Guayaquil
12 oktober Columbus dag (= Día de la Raza)  
1 november Allerheiligen  
2 november Dag van de doden  
3 november Onafhankelijkheiddag van Cuenca Cuenca
6 december Stichting van Quito Quito
24 december Kerstavond  
25 december Kerst