Bouwsteen trekking: Angamarca - Chugchilan / las Pampas 5 of 10 dagen

Schitterende trekking op de Westelijke Cordillera van Centraal Ecuador

v.a. 485

De trekking van Angamarca naar las Pampas (10 dagen) volgt de eerste 5 dagen precies dezelfde route als de trekking van Angamarca naar Chugchilan (5 dagen).


Trekking Angamarca - Chugchilan (5 dagen)

Quito - Angamarca - los Pinos
Dag 1  Vroeg in de ochtend vertrekt u met privé-vervoer vanuit Quito. Via ‘Avenida de los Vulcanos’ reist u naar het provinciestadje Latacunga. Over een smalle weg rijdt u langs kleine akkertjes van lokale boeren. U passeert een bergpas van 4000 meter en komt midden in een karakteristieke paramo landschap terecht. Op deze plek leven hier en daar nog indianen, gekleed in felgekleurde kledij, die leven van het verbouwen van aardappels en tuinbonen en het hoeden van schapen en lama’s. Via de lagergelegen dorpjes Zumbahua en Tigua is het nog 2 uur reizen naar Angamarca, het startpunt van de trekking. In het dorpje Angamarca worden de paarden die gedurende de gehele trekking meelopen bepakt. De trekking begint nu echt. U loopt langs wat huisjes van lokale bewoners, vaak gebouwd van leem. Via een vallei en een rivier komt u uit bij een naaldbos, waar bij een open plek het eerste kamp zal worden opgezet.
Wandeltijd: ongeveer 3 uur

Llos Pinos - Llallichanchi - Río Pigua
Dag 2  Na het ontbijt vervolgt u de route in de steeds smaller wordende vallei. Eerst wandelt u door nevelwoud en vervolgens komt u uit op de paramo, waar vele verschillende helmachtige grassen groeien. U komt aan bij de commune Llallichanchi op een hoogte van 3800 meter. Het schoolgebouwtje in dit dorpje is van steen, de rest van de huisjes zijn eenvoudige houten constructies, afgedekt met een dikke laag van lange paramo grassen. Een uur wandelen verder komt u aan bij een pas ten noorden van het dorpje, vanwaar u een schitterend uitzicht heeft over de vallei en de omringende bergtoppen. U loopt een nieuwe vallei in, waar het kamp in de buurt van een klein beekje wordt opgeslagen (4100 meter).
Wandeltijd: ongeveer 6 uur

Río Pigua - Cerro Tixan - Zumbahua
Dag 3  In de ochtend klimt u omhoog in de richting van de berg ‘CerroTixan’. Met helder weer is het zeker de moeite waard door te lopen naar de top. De uitzichten zijn indrukwekkend en vanaf de top kunt u in zuidelijke richting Ecuador’s hoogste berg, de Chimborazo, waarnemen. In oostelijke richting ziet u de centrale siërra, in westelijke richting een laatste paar bergkammen met daarachter het regenwoud en in noordelijke richting het gebied waar u de aankomende dagen nog doorheen zal lopen. U loopt verder door een vochtig stuk paramo, vol met plantago-kussens, korte rosetvormige plantjes die met lange ondergrondse wortels een soort rond kussentje vormen. De vallei verbreedt zich na verloop van tijd en u komt langs wat kleine, afgelegen dorpjes. Rotsachtige pieken steken scherp uit boven de vallei en geven het landschap een sprookjesachtig beeld. Via een andere vallei, een pad door een rotsachtige canyon en het dorpje Misarumi komt u uit bij een weg vanwaar het nog ruim een half uur wandelen is naar het dorpje Zumbahua. Hier overnacht u in een klein en eenvoudig hostel. 
Wandeltijd: ongeveer 7 uur

Zumbahua - Quilotoa
Dag 4  Is het vandaag een zaterdag, dan bent u getuige van een kleurrijke markt op het plein voor het hostel. Vele indianen uit de omgeving komen naar deze markt toe om hun landbouwproducten te verkopen en eigen inkopen te doen. 
Met een plaatselijke, kleine vrachtwagen wordt u naar de Quilotoa-krater gebracht. Via een zandweg in de vallei komt u langs vele akkertjes waar indianen vaak op het land aan het werk zijn. Ook komt u langs kuddes schapen en alpaca’s. U stijgt een beetje en de uitzichten achter u op het dorpje Zumbahua en de achterliggende toppen zijn schitterend. Het dorpje Quilotoa (3850 meter) ligt op korte afstand van de krater. De mogelijkheid bestaat om een rondwandeling over de kraterrand te maken. De kleur van het groenblauwe meer verandert regelmatig door het licht van de zon. Daarnaast heeft u met helder weer een prachtig uitzicht op de Cotopaxi en de twee toppen van de Llinizas. Indien u het liever wat rustiger aan wil doen, kunt u in plaats van een rondwandeling ook kiezen voor een wandeling naar een uitkijkpunt met prachtige uitzichten op het laagland. Ook kunt u een afdaling maken naar het kratermeer. U overnacht in een eenvoudige accommodatie van een lokale Indiaanse familie. 
Wandeltijd: ongeveer 4 uur

Quilotoa - Chugchilan
Dag 5  Via de kraterwand van Quilotoa daalt u over een zandhelling naar Huayama, een klein boerendorpje. U vervolgt een pad langs een diepe scheur, als gevolg van aardbevingen, in het landschap. U daalt verder naar een canyon. Bij een paar pijnbomen heeft u een schitterend uitzicht op de steile, begroeide wanden van de canyon. Deze wanden zijn soms wel meerdere honderden meters hoog. U daalt verder over een smal en soms diep uitgesneden paadje tot de bodem van de canyon. U steekt het riviertje over en begint aan de overkant met een stevige klim naar het plaatsje Chugchilan, waar in het dorpje vervoer klaarstaat om u weer terug naar Quito, of een eventuele andere bestemming, te brengen.


Trekking Angamarca - las Pampas (10 dagen)


NB: Lees routebeschrijving voor de eerste 5 dagen hierboven

Dag 5  Indien u gekozen heeft voor de 10-daagse trekking dan overnacht u het hostel ‘Black Sheep Inn’, waar u een warme douche kan nemen!

Chugchilan
Dag 6  U heeft vandaag een vrije dag in Chugchilan. Het hostel waar u verblijft is van alle gemakken voorzien. Er is een leeshoek, er zijn verschillende spellen aanwezig en er is een gezellige zithoek bij een openhaard. Het is ook mogelijk met of zonder de gids een wandeling in de omgeving te maken. Voor het hostel ligt de Toachi-canyon waar vele mogelijkheden tot wandelen zijn. Indien deze dag op een zondag valt dan kan u de markt in het dorp bezoeken en indien deze dag op een maandag valt dan kan u de markt in het dorpje Guantualo, aan de andere kant van de canyon, bezoeken.

Chugchilan - Civicusi
Dag 7  Deze dag start met een prachtige wandeling door de uitgesleten Toachi-canyon. Via een smal paadje wandelt u van Chugchilan naar de bodem van de canyon. Bij de rivier volgt u een zandpad verder de canyon in. Hier en daar komt u langs huisjes van keuterboeren, die in de canyon een stuk grond hebben gevonden om te bewerken. Na een paar uur wandelen, komt u aan bij een brug en via een steil pad omhoog wandelt u naar het dorpje Sigchos. Van dit dorpje wandelt u naar het buurdorp Civicusi, waar het kamp wordt opgeslagen. Vanaf het kamp heeft u een mooi uitzicht op de beide Lliniza vulkanen.
Wandeltijd: ongeveer 4 uur

Civicusi - Dos Chorreras
Dag 8  Vandaag staat een lange afdaling op het programma, op weg naar meer tropische regionen. Via het dorp Civicusi daalt u weer richting de rivier in de Toachi-canyon, die een steeds dieper spoor in de canyon uitslijpt. De diepzichten, met een kronkelende witte rivier op ongeveer honderd meter onder u, zijn schitterend. Aan het begin van de canyon komt u nog wat woonhuisjes van indianen, vaak opgetrokken uit adobe, tegen. Naarmate u verder wandelt, wordt het steeds stiller en rustiger. Tijdens de afdaling voelt u de temperatuur stijgen en ziet u de omgeving langzaam veranderen. U komt onder andere langs nevelwoud waar vaak prachtige orchideeën groeien. De eerste palmbomen worden ook al zichtbaar. U passeert 2 watervallen (Dos Chorreras) die even verderop uitmonden in de Toachi. Uiteindelijk leidt het wandelpad u ook weer naar deze rivier. U wandelt aan de linkerzijde van de rivier, soms bijna op dezelfde hoogte en soms enkele tientallen meters hoger. De wanden van de canyon zijn begroeid met groene nevelwoudvegetatie. De enkele huisjes die u tegenkomt zijn veelal omgeven door kleine plantages met bananen en suikerriet. Uiteindelijk komt u aan bij het dorpje Asache, waar alle huisjes uit hout zijn opgetrokken. Op een open veld bij het dorpje wordt het kamp (1600 meter) opgezet.
Wandeltijd: ongeveer 9 uur

Asache - San Pablo
Dag 9  Vanaf het dorpje Asache, gelegen tussen prachtige groene bergtoppen, daalt u weer naar de Toachi-rivier. Ook vandaag slingert het pad weer op en neer in de directe omgeving van de rivier. Het wordt steeds warmer en het is mogelijk verkoeling te zoeken in stroompjes en onder watervalletjes langs de kant van het pad. Hier en daar passeert u huisjes met suikerrietplantages. Bij deze huisjes staat vaak ook een molen, waar het sap uit het suikerriet wordt gehaald en via een bepaald proces (dehydratatie) het eindproduct, ‘la panela’, wordt vervaardigd. Dit is een hard blok bruine karamelachtige suiker. Onderweg bestaat de mogelijkheid ergens op bezoek te gaan bij een molen. De ‘la panela’s’ worden door de bewoners op lokale markten in dorpen in de buurt verkocht. Het transport hiervan gaat allemaal per ezel of paard. In de canyon kunnen namelijk geen auto’s komen. Het laatste kamp voor deze trekking wordt op een hoogte van 1200 meter opgezet.
Wandeltijd: ongeveer 6 uur

San Pablo - las Pampas - Quito
Dag 10  Vandaag wandelt u naar het dorp San Francisco de las Pampas. Het wordt steeds warmer. U ziet vele bloemen en planten die ook in het tropische regenwoud voorkomen. U steekt de brug van de rivier Juntas over. Er volgt een laatste, flinke klim naar las Pampas, waar in het dorpje vervoer klaarstaat om u weer terug naar Quito of een eventuele andere bestemming te brengen.


Klimaat

Het droge seizoen in dit gebied is normaal gesproken tussen juni en december. Het regent af en toe tijdens deze periode, maar de paden zijn meestal droog. Tijdens de maanden juli tot en met oktober kunnen er stevige winden in de hooglanden zijn en kan het tussen Zumbahua en Chugchilan vaak behoorlijk stoffig zijn. In het regenseizoen, dat loopt van februari tot en met mei, regent het vrij regelmatig en kunnen de paden soms modderig zijn. ’s Nachts kan er in de hogere gedeeltes lichte nachtvorst voorkomen.


Ecuador reis, trekking Angamarca, wandelaars op groene hoogvlakte tijdens de trekking angamarca in ecuador Ecuador reis, trekking Angamarca, wandelaars voor het blauwe kratermeer van quilotoa in ecuador Ecuador reis, trekking Angamarca, een kampvuur wordt gemaakt tijdens de trekking angamarca in ecuadorEcuador reis, trekking Angamarca, wandelaars met lama's en bepakt paard voor houten boerderij tijdens de angamarca trekking in ecuador Ecuador reis, trekking Angamarca, groene tent naast adobe huisje met plaggen dak tijdens angamarca trekking in ecuador Ecuador reis, trekking Angamarca, wandelaars tijdens de trekking angamarca genieten van het avondeten
Een groep wandelaars tijdens de trekking Angamarca - Chugchilan


Hoe stelt u uw Ecuador reis samen?

Lees verder...

Uw Ecuador reis offerte aanvragen

Lees verder...