Een verblijf in het Tambopata Research Center Peru is het summum voor degene die een optimale ervaring in het regenwoud wil hebben. De lodge ligt in een uitgestrekt, ongerept gebied ver van de bewoonde wereld. De lodge staat ook bekend als de regenwoud lodge die het diepste het regenwoud in ligt, waar ook ter wereld. Dicht bij de lodge bevindt zich, met de naam Chuncho Clay Lick, de grootste kleilikplaats ter wereld.
Het Tambopata Ara Project is een langdurend onderzoek naar de ecologie en het behoud van ara’s en andere vogels in de laaglanden van Zuidoost Peru. Het belangrijkste doel van het project is om meer kennis te vergaren over de grote ara en meer duidelijkheid te verkrijgen over onder andere de verbanden tussen de kleilik plaatsen, het voedselaanbod en het broedseizoen.
Het hoofdkwartier van het project is gevestigd in het Tambopata Research Center Peru (TRC), middenin een groot, onbewoond, primair stuk regenwoud. De regio herbergt een uniek stuk natuur met het grootste aantal kleilik plaatsen ter wereld. Het komt geregeld voor dat bij de kleilikplaatsen in de buurt van de lodge honderden ara’s tegelijkertijd te zien zijn.
Het project dat in 1989 gestart is en onder leiding staat van dr. Donald Brightsmith van de Texas A&M University, kreeg in januari 1994 in één keer grote bekendheid toen het blad National Geographic er aandacht aan besteedde. De foto van de ara op de cover van het blad is gemaakt bij één van de kleilikplaatsen in de buurt van het Tambopata Research Center Peru.
De lodge aan de rivier de Tambopata ligt op 7 uur varen van het stadje Puerto Maldonado.
Het is mogelijk een verblijf vanaf 4 dagen in het Tambopata Research Center Peru te boeken. Dit is echter wat aan korte kant voor deze lodge die zo diep in het regenwoud ligt. De meeste van onze reizigers verblijven 5 of 6 dagen in deze lodge. In de beschrijving van ‘dag tot dag’ lees je hoe een 5-daagse verblijf eruit kan zien. Zie verder de Activiteitenlijst van de Tambopata Research Center Peru om een idee te krijgen welke activiteiten er mogelijk zijn.
Je wordt van het vliegveld in Puerto Maldonado opgehaald. Je maakt een korte stop bij het kantoor van de lodge in Puerto Maldonado. Hier kun je je spullen die je niet nodig hebt voor het verblijf in het regenwoud in een safe deposit achterlaten.
Vervolgens word je met de andere reizigers naar het haventje in het indianendorpje Infierno, op 20 kilometer van Puerto Maldonado, gebracht. Hier vertrek je met de boot voor een prachtige bootreis van ongeveer 6 uur. Na anderhalf uur varen, waar de Tambopata rivier samenkomt met de Malinowski rivier, tref je geen menselijke bewoning meer aan. In dit onbewoonde gedeelte van het regenwoud heb je meer kans kaaimannen, capibara’s, ganzen, ara’s en andere soorten dieren te zien.
Onderweg krijg je op de boot een lunch aangeboden.
Na weer drie uur varen, en een korte wandeling van 5 minuten, kom je bij de Chuncho Clay Lick aan. De kleilikplaats trekt vele grote ara’s aan die op zoek zijn naar de natriumrijke klei van de rivierbank. Met een beetje geluk zie je tientallen grote ara’s tegelijkertijd. Er is geen andere kleilikplaats in de wereld bekend die zoveel grote ara’s aantrekt. Met regen bezoeken de ara’s de kleilikplaats overigens niet, dus het dient wel droog te zijn. Aan het eind van de dag kom je aan bij het Tambopata Research Center Peru.
Je gids neemt je vandaag mee voor een wandeling van een kleine 5 kilometer over trails rondom de lodge. Dit gedeelte van het regenwoud is woongebied van de brulaap en de springaap. Samen met je gids bepaal je welke activiteiten je vandaag nog meer zult ondernemen.
Je start de dag met een bezoek aan de kleilikplaats bij de rivierbank dicht bij de lodge. Op heldere ochtenden komen hier tientallen grote ara’s en honderden papegaaien bijeen. Het blad National Geopraphic heeft van dit kleurrijke spektakel een artikel gemaakt en één van de ara’s op de cover gezet. Ara’s die je op de kleilikplaats kunt tegenkomen zijn de geelvleugel – en de blauwgele ara. Vroeg in de ochtend zijn de vogels het meest actief op de kleilikplaats.
Na het ontbijt maak je een wandeling over een 5-kilometer lange trail langs immense grote bomen in een moerassig gebied met beekjes en andere wateren. Bomen die je hier aantreft zijn de ceibaboom en de Shihuahuaco-boom. Dieren die in dit leefgebied leven zijn de eekhoorn, de bruine kapucijnaap, de slingeraap en de pekari.
Na de lunch maak je een wandeling van 10 minuten stroomopwaarts van de rivier naar een klein meertje. Vanaf een verhoging heb je een prachtig uitzicht om vogels als de muskuseend, de zonneral, de hoatzin, de Psarocolius en verschillende soorten spechten, en parkieten te zien.
Je bezoekt de kleilikplaats bij de rivierbank nog een keer.
Na het ontbijt maak je een wandeling over een andere trail naar een iets hoger gelegen gedeelte. De vegetatie is hier gelijk anders. De bomen in dit gedeelte van het bos zijn kleiner. De bruinrug tamarin komt hier veel voor. Samen met je gids ga je op zoek naar sporen van de tapir.
Na de lunch maak je een wandeling naar een plek in het regenwoud waar onder andere de mauritiuspalm groeit, met haar vruchten één van de belangrijkste voedselbronnen in het regenwoud.
Je staat vroeg op. Na het ontbijt word je met de boot naar de haven van Puerto Maldonado gebracht. Op de terugweg kun je genieten van het aanbreken van de dageraad op de rivier de Tambopata. In Puerto Maldonado word je naar het vliegveld gebracht.
Let op: De reisbeschrijving dient als voorbeeld hoe het verblijf in het regenwoud er uit kan zien. Hier kunnen echter geen rechten aan worden ontleend.
Wij hebben de bouwsteen Tambopata Research center geboekt (5 dagen). Dit was echt een mooie start. Wij raden aan om zelfs nog wat langer te blijven, je doet er 2 dagen over om bij het research center te komen en er is gewoon heel veel te doen en te zien, wij hadden het geluk om de jaguar te zien. Dit is een hele kleine kans, dus ga hier zeker niet van uit.