Potosí en Sucre

zilvermijnen potosi bolivia, verkopers plein

Het verleden speelt een grote rol bij de steden Potosí en Sucre. Potosí was door haar zilvermijnen in de zeventiende eeuw één van de grootste en rijkste steden ter wereld, al hebben lang niet alle inwoners van deze rijkdom geprofiteerd. Sucre is met name bekend als constitutionele hoofdstad van Bolivia, de stad waar in 1825 de onafhankelijkheid werd uitgeroepen en de republiek Bolivia werd gesticht. Door hun geschiedenis en hun mooie centrum staan beide steden op de lijst van Werelderfgoederen van de UNESCO.
De stad Potosí ligt op een hoogte van bijna 4100 meter en is daarmee de hoogstgelegen stad ter wereld. Het centrum van Potosí kent vele kerken en een aantal van de kerktorens zijn te beklimmen voor een prachtige uitzicht. Naast het museum Casa de la Moneda is een excursie naar de zilvermijnen van Cerro Rico een aanrader.

In tegenstelling tot Potosí ligt de stad Sucre een stuk lager en dit is te merken aan het veel aangenamere klimaat. De stad wordt ook wel de ‘Witte Stad’ genoemd omdat veel koloniale gebouwen in het centrum een witte kleur hebben. Vanuit Sucre zijn meerdere excursies in de omgeving te maken. De bekendste is die naar de kleurrijke markt van Tarbabuco, een dorpje op ongeveer 2 uur reizen van Sucre.

Hieronder een voorbeeld van hoe de dagen in Potosí en Sucre eruit kunnen zien:

Dag 1 – Met de bus van Uyuni naar Potosí

In de ochtend reis je met de bus van Uyuni naar de Potosí, een reis van ongeveer 4 uur. De reis tussen deze 2 steden is zo mooi dat reizen met een privéchauffeur, zodat je kunt stoppen waar je wilt, een overweging waard is. Hier is dan wel een meerprijs aan verbonden. Op dit traject reis je langs desolate vlaktes, maar kom je ook langs rode zandstenen heuvels, kabbelende riviertjes en door kleine rurale dorpjes.

De stad Potosí staat op de lijsten van UNESCO vanwege haar koloniale gebouwen en indrukwekkende geschiedenis. De stedelingen zeggen dat zij de hoogstgelegen stad ter wereld zijn. De stad ligt aan de voet van de Cerro de Potosí, ook wel de Cerro Rico (de Rijke Berg) genoemd, waar vroeger veel zilver werd gewonnen. De stad zelf ligt op een hoogte van 4100 meter.

Ben je niet al te claustrofobisch aangelegd, dan zou je kunnen overwegen om samen met een lokale gids (vaak ook zelf mijnwerker geweest) de mijnen te bezoeken. Wij krijgen vaak terug dat de excursie in de mijnen indruk heeft gemaakt. Enerzijds tref je mijnwerkers aan die trots zijn op hun werk. Anderzijds ervaar je het harde leven van diezelfde mijnwerkers die vaak niet oud worden.

Een interessant museum met de ingang bij het centrale plein van Potosí is la Casa Real de la Moneda (Huis van de Munt). In dit museum krijg je een goed beeld van hoe de stad in koloniale tijd floreerde.

Dag 2 – Met de bus naar Sucre

In de middag neem je de bus naar Sucre. Dit is een reis van ongeveer 2 uur. Op dit traject is het ook mogelijk om een privéchauffeur in te zetten. Voordeel hiervan is dat je op elk gewenst tijdstip naar Sucre kunt afreizen.

Dag 3 en 4 – Twee vrije dagen in het mooie koloniale Sucre

Twee vrije dagen in Sucre. De stad ligt in het zuiden van het land op een hoogte van 2800 meter. De meeste koloniale gebouwen in het centrum van de stad zijn wit en daarom heeft de stad de bijnaam ´de Witte Stad´. Met zijn smalle straatjes lijkt Sucre erg veel op een koloniale Spaanse stad. De Andalusische cultuur heeft door middel van de architectuur veel invloed gehad op een groot deel van de huizen en kerken in de stad.
Dankzij het goed bewaarde centrum uit de 18e en 19e eeuw trekt de stad jaarlijks veel toeristen. Sucre is een stad tussen een groot aantal dorpjes uit de koloniale tijd. Tarabuco is hiervan het meest bekende plaatsje en elke zondag is hier een grote markt waar je mooie kleden, souvenirs, etc. gemaakt door de locals uit de buurt, kunt kopen.

Er zijn een groot aantal mooie kerken en musea te bezoeken in Sucre. Bezoektips zijn el Monasterio (klooster) la Recoletta en la Casa de la Libertad, de plek waar de onafhankelijkheidsverklaring voor Bolivia is getekend.

In het centrum van Sucre zie je een aantal leuke markjes, waar de locals zelf hun meeste boodschappen halen. Ook zijn er op de markt veel goedkope eetgelegenheden waar je veel locals ziet ontbijten of lunchen. Verwen je zelf op een lekkere jugo (vruchtensap) die ter plekke voor je wordt bereidt of een tamale, een hartige, gestoomde maisdeegrol, verpakt in een maisblad.

Dag 5 – Met een binnenlandse vlucht naar La Paz

Vandaag vlieg je in de ochtend van Sucre naar La Paz.

Deel dit nieuws op social media

Laat weten wat je er van vindt!!