Cusco en Machu Picchu

Cusco Machu Picchu, Machu Picchu

Hieronder een voorbeeld voor reizigers die een rondreis in Bolivia, Ecuador of het noorden van Peru hebben gemaakt, maar ook graag nog een bezoek willen brengen aan de fraaie stad Cusco en Machu Picchu, één van de zeven wereldwonderen in de wereld.

Cusco is tevens het startpunt voor verschillende meerdaagse trekkings en verblijven in het regenwoud van Manu en Puerto Maldonado.

Dag 1 – Naar Cusco

Aangekomen in Cusco zal Orlando van ons eigen kantoor van Tura-Travel in Cusco je ophalen van het busstation of het vliegveld en alvast kort met je de aankomende dagen doorspreken. Orlando helpt je graag met tips voor leuke restaurantjes en activiteiten. Een grote kans dat je Orlando de aankomende dagen nog vaker zult tegenkomen.

Dag 2 – Vrije dag in Cusco

Vandaag heb je een vrije dag in het prachtige Cusco. De stad kan prima op eigen gelegenheid ontdekt worden, al kunnen wij altijd een excursie voor je organiseren. Hoogtepunten in deze voormalige Incahoofdstad zijn onder andere de kathedraal op de Plaza de Armas (het centrale plein van de stad), de kerk Santa Domingo en het Incafort Sacsayhuaman net buiten Cusco. Daar kun je ook genieten van het prachtige uitzicht over de stad Cusco. Cusco heeft verder tal van leuke musea, marktjes, winkeltjes, restaurantjes, etc. en is een stad waar je je niet snel zult vervelen.

Cavia eten

In het Andes-gebergte worden vaak cavia’s gehouden en opgegeten. De cavia wordt gezien als een lekkernij en doet denken aan konijnenvlees. Veel restaurants in Cusco hebben cavia op de menukaart staan en heb je altijd al een keertje cavia willen eten, dan is Cusco hiervoor een goede plek. Schrik niet als de cavia met kop en al wordt geserveerd.

Tips voor activiteiten deze dag

– Laat je ’s ochtends door een taxi-chauffeur bij de site Sacsayhuaman (ook bekend als ‘Sexy Woman’) afzetten. Sacsayhuaman is een Inca-fort met erg grote stenen, die de Inca’s met vernuftige technieken op die plek op elkaar hebben gekregen. Op de site kan je mooi wandelen en heb je een prachtig uitzicht over de stad Cusco. Van Sacsayhuaman is het makkelijk terug wandelen naar de stad. Het enige dat je moet doen is blijven dalen en dan kom je vanzelf weer bij de Plaza de Armas, het centrale plein van Cusco en het laagst gelegen plek van de stad, uit.
– Een geweldige ervaring is een bezoek aan de markt van Cusco. Dit is de plek waar de Cuscueños (zoals de inwoners van Cusco worden genoemd) hun eten, kleren, etc. kopen. De lekkerste, verse jugo’s (vruchtendranken) laat je hier voor je klaar maken.

Dag 3 – Met de trein naar Aguas Calientes

In de ochtend word je naar het station van Poroy gebracht (een plaatsje bij Cusco) voor de treinreis naar Aguas Calientes, het plaatsje bij Machu Picchu. Deze mooie treinreis gaat via de prachtig, groene, en vruchtbare Heilige Vallei. In de Heilige Vallei is de Inca-expansie begonnen. In de middag ben je vrij in Aguas Calientes.

Tip voor een mooie wandeling

Een mooie wandeling voor in de middag is die naar een waterval in de buurt. Je loopt het plaatsje Aguas Calientes uit met aan je linkerhand de rivier de Urubamba. Na ruim een kilometer kan je via een brug de rivier oversteken, maar jij gaat juist naar rechts. Je komt langs een spoorstation en loopt verder over het spoor langs de bergwand. Let op voor passerende treinen. Deze gaan niet hard, maar je dient op tijd van het spoor af te zijn. Na een klein uurtje lopen op het spoor zie je aan de linkerkant een klein restaurantje. Hier kan je wat drinken op het terras en is de start van een wandeling van ongeveer 20 minuten door onder andere bananenplantages naar de lokale waterval.

Dag 4 – Bezoek aan het wereldwonder Machu Picchu

Je staat vroeg op om de zonsopgang bij Machu Picchu mee te kunnen maken. Op Machu Picchu krijg je een ongeveer twee uur durende (verplichte) rondleiding van een gids die je veel over deze mooie plek kan uitleggen. Daarna heb je nog 2 uur de tijd om zelf over het terrein van Machu Picchu, één van de zeven wereldwonderen, te lopen. Halverwege de middag neemt je de trein terug naar Poroy. In Poroy staat iemand voor je klaar om je naar je hotel in Cusco te brengen.

Tip voor de beklimming van de Huayna Picchu

Op ‘de foto’ van Machu Picchu zie je aan de rechterkant de bergtop Huayna Picchu (wat in het Quechua, de taal van de Inca’s ‘jonge berg’ betekent) liggen. Via een tamelijk steile klim is deze top te bereiken. De beklimming duurt ongeveer een uur. Kaartjes voor de beklimming zijn beperkt en dienen tijdig geregeld te worden. Wij kunnen deze entreekaartjes voor je regelen.
NB: Vanuit Cusco zijn er meerdere, mooie trekkings van 2 of 4 dagen naar Machu Picchu te maken. Houd je van wandelen dan kun je op dag 3 ook starten met één van deze trekkings naar Machu Picchu.

Dag 5 – Extra vrije dag in Cusco

Een extra vrije dag in Cusco.

Het is deze dag ook mogelijk om een dagexcursie naar bijvoorbeeld de Heilige Vallei, Moray & Maras of de Rainbow Mountains te maken.

Cusco is verder het ideale startpunt voor een verblijf in het regenwoud. Vanuit Cusco zijn er binnenlandse vluchten naar het stadje Puerto Maldonado, middenin het regenwoud. In deze regio hebben we contacten met meerdere lodges, van wat goedkoper tot heel exclusief. Graag leggen we je de verschillen tussen al deze lodges uit.

Dag 6 – Binnenlandse vlucht naar Lima

Aan het eind van de ochtend vlieg je van Cusco naar Lima. In de middag ben je vrij in Lima. Vergeet niet ’s avonds te genieten van het lekkere eten en de sfeer in één van de restaurantjes in de bruisende wijk Barranco. In deze wijk staat ook het fotomuseum MATE vernoemd naar – en met werk van de bekende Peruaanse fotograaf Mario Testino.
Tip: Breng een bezoek aan El Paseo de las Aguas. In dit schitterend aangelegde park staan vele fonteinen, waaronder de grootste fontein ter wereld. De Peruanen zijn er trots op dat dit record is opgenomen in het ‘Guinness Book of Records’. Het park wordt ook wel ‘Circuito Mágico del Agua’, of wel ‘het Magische Circuit van het Water’ genoemd. In dit park kan je genieten van een schitterend spektakel van water, licht, muziek en beelden.

Dag 7 – Vrije dag in Lima en terugvlucht naar huis

Je hebt een vrije dag in Lima. Aan het eind van de middag word je naar het vliegveld van Lima gebracht voor je terugvlucht naar huis. Het is deze dag bijvoorbeeld mogelijk om een bezoek te brengen aan het koloniale centrum van Lima of een excursie naar Islas Palomino te maken.

Deel dit nieuws op social media

    Laat weten wat je er van vindt!