Vaak krijgen we vragen over het weer en klimaat in Peru en wat nu de beste reistijd is naar Peru.
Peru kent een groot aantal verschillende klimaattypes. Grofweg valt het land echter onder te verdelen in een droge kuststrook in het westen van het land, de Andesgebergte in het midden van het land en het regenwoud in het oosten van het land.
Door een wisselwerking tussen de koude zeestroom van de Grote Oceaan en de Andesgebergte regent het aan de kuststrook van Peru heel weinig. Ook hangt er voor een groot deel van het jaar een dichte mist voor deze kuststrook. Deze mist staat ook wel bekend staat als la Garua. De metropool Lima bijvoorbeeld is voor een groot deel van het jaar in nevelen gehuld en geeft de mooie stad vaak een mistroostige indruk. Enkele maanden in het jaar, zo van half december tot en met half maart, winnen de zonnestralen het van de mist, stijgt de temperatuur tot zo’n 30 graden en gaan de harten van de Limeños, zoals de inwoners van deze stad worden genoemd, harder kloppen. Een groot deel van hen is dan op de stranden rondom de stad te vinden.
In de Andesgebergte gelden weer hele andere klimaatwetten. De westelijke flanken van het Andesgebergte zijn droog en geel, de oostelijke flanken daarentegen, zijn veel natter en groener. In deze oostelijke flanken kan het gedurende het gehele jaar zo nu en dan regenen, maar de meeste neerslag valt in de zogenaamde regentijd, van half december tot en met half maart.
Wat veel mensen niet weten is dat Peru qua oppervlakte voor ongeveer de helft uit regenwoud bestaat. Zoals de naam ook al aangeeft, in het regenwoud regent het veel en dat het gehele jaar door. De meeste neerslag valt echter ook hier in de regentijd.
De Kleine Jongen (el Niño) is een fenomeen dat gemiddeld één keer in drie a zeven jaar plaatsvindt en die bovenstaande ‘wetmatigheden’ betreffende het weer flink in de war kan schoppen. El Niño is de naam die vissers aan dit fenomeen hebben gegeven en refereert aan het Kerstkind, omdat dit natuurverschijnsel vooral zo rond deze periode van het jaar voorkomt. Doordat de kust tijdens deze periode in plaats van een koude golfstroom juist met een warme golfstroom krijgt te maken, kan het in het doorgaans droge kustgebied juist enorm gaan regenen met soms aardverschuivingen en modderlawines als gevolg. Door el Niño kan het weer in het Andesgebergte en het regenwoud ook anders verlopen, echter vaak wel met minder rampzalige gevolgen dan als langs de kuststrook.
De meeste reizigers zullen het grootste gedeelte van hun reis in de hooglanden van het Andesgebergte doorbrengen. Highlights als de voormalige Incastad Cusco, de Inca citadel Machu Picchu, maar ook de Colca Canyon en het Titicacameer liggen allemaal in het Andesgebergte. Het is daarom aan te raden in de droge tijd, van zo half maart tot en met half december te gaan reizen. Tijdens de droge tijd is het weer helder in de bergen, is het licht prachtig voor het maken van mooie foto’s. Overdag schijnt de zon flink en kan de zomerkleding tevoorschijn worden gehaald. Neem echter overdag ook altijd warme kleding mee, want als de zon achter de wolken verdwijnt, kan de temperatuur razendsnel weer zakken. ’s Nachts is het vaak helder en kan de temperatuur soms onder het vriespunt zakken, waarbij geldt hoe hoger je je in de gebergte bevindt, hoe kouder het zal zijn.
Heb je nog vragen over wanneer het voor jou reis de beste reistijd is om naar Peru te gaan, neem dan contact met ons op, we denken graag met je mee.
Kijk hier naar onze voorbeeldreizen in Peru.
Laat weten wat je er van vindt!!