Hieronder vindt u reviews en reisverslagen van reizigers die met Tura-Travel op reis zijn geweest.


20 juni 2017

Wat een fantastisch reis hebben we gehad in Peru!
Onze persoonlijke wensen zijn prima omgezet naar een goed georganiseerde, interessante maatwerk reis. We hebben enorm genoten! Tura Travel heeft het goed voor elkaar!

Marjolijn en Pieter (Amsterdam)

 


2 februari 2017

Afgelopen week zijn wij teruggekomen van een onvergetelijk mooie vakantie door Ecuador.
We zijn gestart in de Amazone, Juma Lodge, in de Cuyabeno. Het was een mooie ervaring om 4 dagen met een kano door het regenwoud te trekken. De crew van de lodge was erg vriendelijk en zeer behulpzaam en het eten was super. Op Oudejaarsavond is er extra veel aandacht besteed aan het diner en de aankleding daarvan.
Hierna zijn we naar de Galapagos Eilanden gevlogen en zijn aan boord gegaan van M/S San Jose voor een cruise langs vele eilanden in het oostelijk deel van de eilandengroep. Wat een paradijs!! Telkens als we weer met een zodiac aan wal waren gebracht, werden we weer verrast. Elk eiland is anders en allemaal zijn ze magnifiek. Kost wat, maar het is onvergetelijk!

Terug op het vaste land hebben we het landarrangement voortgezet door de ”Road of the Volcanos” op te gaan. Van de Cotopaxi, in de sneeuw beklommen tot 4863 meter, naar het Quilotoa meer, waar we zijn afgedaald naar het kratermeer, met haar vele kleuren. Van hieruit door naar het mooi project “Inti Sisa” in Guamote. Mooi om te zien hoe hier aandacht wordt geschonken aan kinderen en moeders!! De treinreis op de duivelsneus in Alausi en de wandelingen in Cajas NP maakte het geheel zeer afwisselend, wat dit land zo interessant maakt. Al deze verplaatsingen hebben we gedaan met telkens een nieuwe chauffeur uit de regio. Ze waren altijd op tijd, reden veilig en hadden veel kennis van hun stukje Ecuador! We hebben afgesloten met een paar dagen “niets doen” in Puerto Lopez. Super plaatsje aan de kust, waar vervoer met de mototaxi (TukTuk) plaats vindt.

Het was een schitterende vakantie in een prachtig land. Dat een vakantie voor 100% aan je wensen voldoet, begint bij de voorbereidingen. Vanaf het begin is er persoonlijk contact geweest met Donald en zijn team. Hij heeft goed aangevoeld wat wij wilden en dat omgezet in een prachtige reis. Vragen werden altijd snel en accuraat beantwoord. Zelfs wijzigingen die wij wilden tijdens de reis werden snel via de mail bevestigd en geregeld. Dit alles heeft onze vakantie onvergetelijk gemaakt.

SUPER BEDANKT!!!

Rita en Henri (Ede)


5 januari 2017

Op het einde van het jaar kwamen nogmaals de herinneringen van onze vakantie in september, naar Ecuador en de Galapagos eilanden naar boven, die we in overleg met Tura Travel hebben samengesteld. We zijn heel blij dat we voor hen hebben gekozen. We konden met hen onze reis helemaal zelf invullen zoals we wilden. Zij gaven daarnaast nog de nodige tips en adviezen wat de reis onvergetelijk heeft gemaakt. Wat hebben we genoten en was alles prima geregeld. Via Quito hebben privé chauffeurs ons door een groot gedeelte van Ecuador gereden. Ondermeer naar Otavalo, de Cotopaxi, Banos, Guamote, Cuenca en Guyaquil. Vele mooie dingen gezien en genoten van de mensen die daar leven. Een hoogtepunt waren de dagen in Guamote. Daar verbleven we een paar nachten in Inti Sisa. Via Eva (beheerder Inti Sisa) had Donald bezoeken geregeld aan een schooltje in de bergen en aan de lokale bevolking daar. Voor Eva was verder niets te veel. Zelfs nu hebben we nog steeds contact met haar. Na 2 weken Ecuador zijn we 7 dagen naar de Galapagos eilanden geweest. Ook daar was alles prima geregeld. Het klopte allemaal zoals vooraf besproken met Donald. We hebben er vele dieren gezien waaronder pinguïns, zeeschildpadden, gewone schildpadden, zeeleeuwen, witpunt rif haaien, bluefeet boobies, pelikanen, leguanen enz. Uiteindelijk is het een fantastische reis geworden die ons altijd zal bijblijven.

Erik, Ton, Lia en Mieke (Tilburg)


8 november 2016

Tura Travel heeft voor ons een prachtige reis door Bolivia en Peru samengesteld, met louter hoogtepunten. Het was een geweldige ervaring. We komen zeker nog eens terug in Peru en gaan dan ook zeker weer met Tura Travel in zee!

Afra en Paul (Lelystad)


8 oktober 2016

Tura Travel heeft samen met ons een geweldige reis samengesteld. En die geweldige reis is er ook gekomen. Heel afwisselend; van regenwoud naar wereldstad, naar hoogste vulkaan naar Incatempel, van lokale markt naar Galapagos-eilanden. Vooral voor vogelliefhebbers een paradijs. Vriendelijke mensen in Ecuador en ze weten zeker wat op tijd komen is. Al met al een reis om nooit te vergeten.

Jerry en medereizigers (Sliedrecht)


16 september 2016

Wij hebben heel erg genoten van onze rondreis door Bolivia en Peru. De hoogte punten waren voor ons de driedaagse jeeptocht bij Salar de Uyuni, death road en de trekkingen (Takesi en Salkanty). De Takesi trekking hebben wij als zeer bijzonder ervaren. Van 4650 meter in twee dagen dalen naar 2000 meter. De veranderingen die daardoor zichtbaar waren in de flora en fauna, het ontmoeten van de lokale bevolking die zeer primitief leeft en prachtige zonsondergang en zonsopkomst was echt fantastisch! In overleg met Donald hebben wij de reis samengesteld. Hij heeft ons vooraf goed geadviseerd en ook tijdens onze reis werden wij goed geholpen met onze vragen!

Mark en Jolise (Dordrecht)


16 september 2016

Wij hebben gekozen voor de rondreis Peru & Bolivia 1. Fantastische rondreis, waarin prachtige landschappen en natuur wordt ervaren in combinatie met steden. Het is een vol programma, omdat ook de nodige afstanden moeten worden overbrugd. Ondanks dat, hebben we het niet ervaren als een vol programma, maar als een reis met de juiste balans, samenstelling en ontspannenheid.

De rondreis is goed georganiseerd, met persoonlijke aandacht van Donald bij de voorbereiding van de reis, als met Orlando tijdens de reis mochten er vragen zijn. Altijd snel antwoord en behulpzaam. Bij 1 van de transfers liep het even mis, maar hierop heeft Tura-Travel erg goed gereageerd. Daarin zie je terug dat ze met je betrokken zijn en er alles aan doen om jou een goede vakantie te bezorgen.

Tijdens de reis hebben we ervaren dat Tura-Travel gaat voor kwaliteit. Dit hebben we sowieso ervaren bij de driedaagse Uyuni trip, waar veel aanbieders zijn die flink verschillen in prijs en kwaliteit. Tura-Travel kiest voor goed en betrouwbare partners. I.p.v. een nachtbusreis van La Paz naar Uyuni en terug, hebben wij gekozen voor een vliegreis. Dit is zeker aan te bevelen.
Ook hebben wij de 1-daagse Incatrail toegevoegd aan de rondreis; zeker doen! Het is pittige tocht om te lopen, maar zeker de moeite waard; de uitzichten en uiteraard de aankomst bij de Sun Gate bij Machu Picchu. Je komt hier aan het einde van de middag aan en dan is Machu Picchu vrijwel leeg met bezoekers. Heerlijk om alvast rustig rond te lopen en foto’s te maken, voordat de volgende ochtend wordt teruggegaan voor een rondleiding met gids. Door de Incatrail beleef je (ons inziens) de Machu Picchu toch om een andere manier. Doen.
De hotels zijn altijd goed qua ligging, dat is prettig bij een bezoek aan de steden.

Gewoon een goede organisatie!

Marieke en Henk (Bussum)


30 augustus 2016

Bij Tura Travel een trekking, bezoek MachuPicchu en een aantal dagen Jungle gereserveerd. Was prima voor elkaar. Hotelovernachtingen, transfers en de reisonderdelen zelf, waren keurig geregeld. De communicatie met Donald vooraf was prettig. Vragen werden snel en adequaat beantwoord. Bij een volgende gelegenheid zullen we zeker weer bij Tura Travel boeken.

Frank en Renée (Tilburg)


29 augustus 2016

We hebben met 7 mensen, 4 volwassenen en 3 pubers, zelf een rondreis in elkaar gezet door Bolivia en Peru met internet als uitgangspunt. Donald heeft voor elke bouwsteen die we wilden hebben, ook als het niet standaard bij Tura Travel te boeken was, een hele mooie oplossing gezocht en alles geregeld (vervoer, verblijf en waar nodig excursies). Ook gaf hij duidelijk aan waar we beter ter plaatste konden beslissen waar de voorkeur naar uitging omdat regelen dan erg eenvoudig was. De reis “op papier” was zo geweldig dat we ons niet konden voorstellen dat de werkelijkheid het papier kon benaderen maar niets was minder waar. De heerlijke start in Samaipata, een zeer mooie inca-trail wandeling met een privé-strandje aan de rivier voor de lunch, prachtige tocht met jeeps bij Salar de Uyuni, een hotel naast het centrale plein van La Paz, een fantastische 2-daagse tocht op het Titicacameer en een hele bijzondere overnachting op weg naar Aguas Caliente. Vrijwel alles was perfect geregeld en bij “problemen” werden deze vlot en goed opgelost.
Bovendien, in vergelijking met andere “bouwsteen reisorganisaties” een zeer goede prijs/kwaliteitverhouding.

Marie-Louise (Maarssen)


22 augustus 2016

Onze reis door Peru was geweldig, in alle opzichten. Hoogtepunten waren voor ons Machu Picchu en het verblijf in het regenwoud. Heel bijzonder, schitterende lodge ook waar we logeerden: Refugio Amazonas, midden in de natuur, onderdeel van de natuur. Ook Arequipa is eigenlijk niet te missen. Titicaca zouden wij volgende keer overslaan, beetje saai en erg toeristisch. De reis was op maat samengesteld in nauw (en veelvuldig) overleg met Donald, heel prettig contact. Ter plekke was alles perfect geregeld. Transfer stond steeds overal weer keurig klaar, goed vervoer, goede gidsen en goede hotels.

Familie Paardekooper (Hilversum)


11 juli 2016

Geweldige reis gehad naar Peru en Bolivia. Hoogtepunten voor ons waren de colca canyon, moutainbiketrip op de death road in Bolivia, de incatrail en het regenwoud. Het was een intensieve reis maar had gelukkig ook de nodige relaxmomenten in zich. Met de hulp van tura travel is het een succes geworden!

Albert en Gerdine (Amersfoort)


6 juli 2016

De reis naar Peru en Bolivia was heel mooi en bijzonder afwisselend. De landschappen zijn onbeschrijflijk. Het Inca cultureel erfgoed is meer dan indrukwekkend. Het reispakket voldeed aan onze verwachting en was niet te zwaar. Een aanrader voor wie een stukje Zuid-Amerika wil zien. Het doet ons al verlangen naar Chili en Argentinië.

Hilde en Eric (Lommel, België)


 

20 juni 2016

Onbezorgde vakantie op de Galapagos, mede dankzij Tura Travel!

Hieronder de evaluatie van de 8-daagse bootreis op de Galaven:

Overnachtingen = 9
Onze hut was prima in orde. Alles wat je nodig had, was er en functioneerde: douche met warm water! En de hele dag elektriciteit (belangrijk voor het opladen van camera’s). Bijzonder punt: het bed (matrimonial) was lang genoeg voor ons.

Eten = 10
Boven verwachting! We beseffen dat alles wat je te eten krijgt, van ver moet komen, voor de gehele reis op de boot bewaard moet worden en dat de ruimte om het klaar te maken beperkt is. Dit gegeven is het een hele prestatie om elke dag een volledig verzorgd ontbijt, lunch en diner te presenteren voor 20 mensen waarbij de samenstelling van de maaltijden iedere dag van de weer anders was.

Gids = 10
Onze ‘hoofdgids’ had een zeer goed kennisniveau van alles wat er te zien was, niet alleen van de flora en fauna, maar ook van de geschiedenis van de eilanden. Hij had goed contact met de gasten aan boord. Kon ook lastige zaken, zoals de discipline over tijdstip van excursies, schoon schoeisel met een zekere luchtigheid overbrengen. Was altijd vrolijk.

Excursies = 10
De locatie van de excursies werd voor het grootste deel bepaald door de autoriteit die toegang tot de eilanden regelt. De invulling van de excursies was voor rekening van de gidsen. Heel plezierig punt was dat we zeer uitgebreid tijd hadden om de eilanden te bezoeken: geen gehaast. Zo hebben we bijvoorbeeld op Española zeker anderhalf uur een groep blauwvoetgenten kunnen observeren en fotograferen. Ook snorkelexcursies waren goed begeleid. De gids was een ervaren divemaster en lette goed op de groep. Hij wist ook veel van de onderwaterwereld. Ook hier: geen gehaast. Je mocht zelf bepalen wanneer je uit het water kwam. Op open water werd je na een seintje opgepikt door de kleine motorboot.

Totaal oordeel boot = 10
De opzet van de bootreis is volgens het vakantie-model zoals toeristen uit met name de Angelsaksische wereld (VS, Canada, Australië) gewend zijn en verwachten: de gast is koning!

Yvonne en Jan Jaap (Nieuwegein)


14 juni 2016

Onze reis door Peru was weer een mooi avontuur. Peru, een veelzijdig land met verschillende soorten landschappen, flora en fauna. Wij hebben genoten van de vogels en zeeleeuwen bij de Belastas eilanden, de condor in Colca Canyon, en het berglandschap met vulkanen.
Hoogtepunt was toch wel Machu Picchu, mede door de prachtige reis er naar toe met de panorama trein. Peru is rijk aan cultuur en het eten was er prima.
Wij hebben tijdens de reis wel wat persoonlijke hulp nodig gehad van Orlando, maar door zijn hulp hebben wij geen verdere hinder ondervonden in ons reissschema. Erg fijn dat er op iedere locatie een aanspreekpunt is die tevens de Engelse als Spaanse taal beheerst.
Alles was goed geregeld, en na elke transfer stond (indien nodig) iemand ons op te wachten om naar het hotel te rijden. Wij kijken tevreden terug op een schitterende reis door Peru.

Sunita en Richard (Rotterdam)


13 juni 2016

Afgelopen mei hebben we met ons gezin een prachtige reis door Peru gemaakt! We hadden ook bijzonder veel geluk met het weer, elke dag mooie zonneschijn. Ons reisschema was Lima-Heilige Vallei-Machu Picchu-Cusco-Tambopata Amazone in 13 dagen. Wat hebben we veel gezien en gedaan en mede door de goede gidsen hebben we een mooi inzicht gekregen in de historie, cultuur, natuur en de mensen. Ter afsluiting zijn we naar de Amazone geweest, Tambopata en dat was onvergetelijk. We hebben enorm genoten, dit onderdeel is een absolute aanrader!
Onze reis was zeer geslaagd en we zijn bijzonder tevreden over Tura Travel. Nadat ik hen vond op internet had ik gebeld en er was meteen goed contact met Donald. Heel fijn om met een klein bureau te werken, Donald was altijd bereikbaar en heeft met goede adviezen en tips gezorgd voor een mooi reisschema naar onze wensen. In Peru zelf was alles door Orlando van Tura Travel ook tip top geregeld, de gidsen, alle transfers, tickets, boekingen, alles lag klaar of was geregeld bij elk betreffende locatie. We werden ook persoonlijk ontvangen door Orlando bij Lima airport en hij was ook weer aanwezig bij ons vertrek. Tijdens de reis was Orlando per whatsapp altijd bereikbaar maar ook telefonisch indien nodig. Kortom, Tura Travel heeft er voor gezorgd dat we een mooie onbezorgde reis hebben gehad!

Nathalie, Bart en kinderen (Wassenaar)


24 mei 2016

Wij waren op zoek naar een reis voor Boliva die precies naar onze maatstaven opgebouwd kon worden. Bij Tura Travel hadden we het idee dat we echt bij een kleinschalige specialist terecht waren gekomen en dat is ook gebleken. Er was eigenlijk helemaal niets aan te merken op dat wat er geboekt en geregeld was. Hotels waren sfeerfol, transfers picobello geregeld etc. etc. Echt een (letterlijk&figuurlijk) adembenemende reis en we kunnen Tura Travel dan ook van harte aanbevelen. Top!

Dorine en Peter (Hillegom)


14 mei 2016

In mei 2016 gingen mijn zoon en ik naar Ecuador en de Galapagos eilanden. Ondanks dat we limited time hadden en een cruise dus lastig zou worden, bood het eilandhoppen ons een prima alternatief. Na 3 dagen Quito waar we de evenaar (met een local bus, unieke ervaring) en de Cotopaxi (downhill mountain biking) bezochten, vlogen we naar de Galapagos Eilanden. Via soepele transfers (bus-auto-speedboot) kwamen we op het eiland Isabela aan. Qua fauna en flora een unieke locatie. De hike naar de krater van Sierra Negra en vulkaan El Chico deed me denken aan Mordor uit de Lord of the Rings films. Tijdens de twee snorkeltrips zagen we zeeschildpadden, heel veel roggen (in alle soorten en maten), pinguïns, zeeleeuwen, witpunt rif haaien en heel veel kleurrijke vissen. De wandeling door de wetlands met gids Ricardo bracht ons wadend door de mangrove en zee vlak bij de bluefeet boobies, pelikanen en nog meer zeeleeuwen en pinguïns. Ook zagen we diverse schildpadden, iguana’s en prachtige cactussen. Jammer dat we maar 3 dagen de tijd hadden, Isabela is zo relaxed. Daarna een vroege boot trip (met dolfijnen) terug naar Santa Cruz waar we de echte grote schildpad jongens bezochten. W’ll be back!

Huub (Horst)


10 mei 2016

Zowel voor als tijdens de reis zijn we uitstekend begeleid door Donald en Orlando. Mede dankzij jullie hebben we onvergetelijke vakantie in Peru gehad. Bedankt!

Christel en Roel (Alphen aan den Rijn)


26 februari 2016

Wij, ouder echtpaar van rond de 70, hebben een heerlijke reis gemaakt naar Peru en de Galapagos in februari 2016.
Na wat rondstruinen op internet Tura Travel gevonden. Wat ons erg aansprak was het zelf kunnen organiseren van de reis met behulp van de kennis en ervaring van Tura Travel.
Donald Koskamp was hierbij een uitstekende gids die vanachter zijn bureau ons de mogelijkheden liet proeven van Peru en de Galapagos. Samen hebben we de reis ingedeeld en het klopte van A tot Z. We werden overal keurig opgehaald, hotels waren goed en de gidsen die we troffen (op één na) waren uitstekend.
De reis heeft volledig voldaan aan onze wensen en het contact met Tura Travel was steeds uiterst correct en plezierig.

Eli (Cuijk)


15 februari 2016

De Jamu Lodge was qua comfort eigenlijk precies goed, het is even wennen als je binnenstapt, toch even back to basic, maar uiteindelijk is het alles wat je nodig hebt. We waren vooral met de gemotoriseerde kano op stap en twee keer een wandeling. Je ziet enorm veel en de omgeving is fantastisch! Ook het ’s avonds zwemmen was erg leuk en vanaf het eilandje kon je aan de andere kant van de lagune de kaaimannen zien. Het eten was elke keer goed geregeld en lekker. De ‘vrije’ uurtjes kon je relaxen in de hangmatten. Het waren mooie dagen!

Linda en Leendert (Rozenburg)


2 februari 2016

In het jaar dat we beiden 70 worden, wilden we met mijn jongere zusje 3 weken naar Ecuador. Gelukkig kwam ik via internet Donald van Tura-Travel op het spoor. Na een bezoekje bij hem en veel goede raad was de grote lijn al gauw duidelijk. Eigenlijk werden het 5 totaal verschillende vakanties en een mix van wat hij regelde en wat we beter zelf konden doen. Een klein weekje in oud Quito in een prima hotel was genieten van historie, kerken, markten, musea, terrasjes en vooral mensen. De excursie van 2 nachten/3 dagen Bellavista Cloudforest Lodge was uniek, met een super gids wiens ogen we mochten lenen: vogels, planten, insecten, ongelooflijk. Daarna hadden we ( al in NL geregeld) een huurauto en zaten we in een prachtig gelegen zomerhuis (via Airbnb) ten zuiden van Otavalo. Veel te zien en te beleven, vooral markten, klederdrachten en weer open trotse mensen. De reis met de TREN Ecuador van 4 dagen was gewoon waanzinnig (zie website), alles in overtreffende trap en een super manier om het land en de mensen te zien. We eindigden met 2 dagen in Guayaquil, het “Rotterdam” van Ecuador, met weer een zeer goede gids (ze heten daar blijkbaar allemaal Jenny) en historisch hotel geregeld via Donald. Kortom een super actieve vakantie met onvergetelijke momenten, Donald bedankt.

Jan (Utrecht)


28 januari 2016

Een mooie reis in Ecuador gemaakt met als hoofddoel het beklimmen van de Chimborazo-vulkaan. Een schitterende ervaring!

Cees (Doornspijk)
 


30 november 2015

Dit was de eerste reis ooit die we van te voren door een bureau lieten organiseren. Normaal gesproken maken we reizen op de bonnefooi, van een zomervakantie van 3 weken tot een wereldreis van een half jaar. Het was dus een gok, maar door alle zorg en aandacht die Donald vooraf aan ons besteedde hadden we er veel vertrouwen in. Zelfs toen we onze reisplannen voor de helft omgooiden was dat geen probleem.
Na vier weken Peru en Bolivia kunnen we zeggen: we hebben er geen moment spijt van gehad. Wat een heerlijk gevoel als alles geregeld is, als je je niet druk hoeft te maken over taxi’s en de juiste prijs voor je hotel. We hadden dit zelf niet zo goed kunnen regelen, dan hadden we veel minder kunnen doen in de vier weken die we hadden. Dankjewel Donald en Orlando voor de onvergetelijke ervaring!

Pim en Wendy (Amstelveen)


23 november 2015

Onze reis in het zuiden van Peru was een geweldige ervaring: prachtige landschappen, veel cultuur, mooie steden, lekker eten en aardige mensen. Tura Travel heeft dit prima geregeld voor ons. Donald was flexibel, had goede suggesties maar stond ook open voor onze eigen ideeën. Tijdens de reis was alle prima geregeld: alles op tijd en zoals afgesproken. Een aanrader!

Frank en Stephanie (Den Bosch)


5 november 2015

Wij, echtpaar van rond de 70 jaar oud, wilden een rustige trekking maken door de Colca-vallei van 6 dagen. Uiteindelijk was Tura-Travel de enige organisatie die dit voor ons kon regelen. Na enkele dagen akklimatiseren in Arequipa op 2400 m hoogte, startten we onze trekking met gids Sandra en een auto met chauffeur. Na de fraaie autotocht van Arequipa naar Chivay (lama’s, vecuna’s, alpaca’s en uitzicht op rokende vulkanen) , maakten we onze eerste wandeling vanaf Coporaque naar rotsgraven uit de pre-Incatijd en enkele opgegraven Inca-woningen. Na de overnachting in Chivay maakten we een wandeling naar een gereconstrueerd Inca-dorp en werden we in Yanky weer opgehaald door de auto met chauffeur, waarna we overnachtten in Pinchollo. ‘s Avonds een blik op de condors. De volgende dag een mooie wandeling door de (droge) velden en via een lagune met watervogels terug naar de autoweg. Na de overnachting in Cabanaconde de “klassieke” Colca-trekking, vanaf 3300 m hoogte 1000 m naar beneden, overnacht in San Juan, een dag door de vallei, overnachting in Oasis, en de volgende dag weer 1000 m naar boven (wat bagage op een muildier). We hebben genoten, mede dankzij de zorgzame vrouwelijke gids van 24 jaar die uit Coporaque kwam en Engels had gestudeerd en een rustige vriendelijke chauffeur.

Rob en Wilma (Bennebroek) 


30 september 2015

Onze eerste keer in Zuid-Amerika, 3 weken rondtrekken door Ecuador. Een ontzettend veelzijdig land, van amazone tot hoge vulkanen met gletsjers en kustgebieden en dat alles in een relatief klein land. Tura Travel heeft de reis samen met een lokale reisaanbieder prima georganiseerd. De 20 Ecuadoriaanse minuten waar we rekening mee moesten houden, zijn helemaal niet voorgekomen!

Op advies van Donald hebben we Guamote, en daarmee de indianenmarkt, opgenomen in ons reisschema. Dit was een hele puzzel, maar we zijn blij dat we dit toch hebben gedaan. Wat een geweldige ervaring!

Tim en Suzanne (Amersfoort)


30 september 2015

Donald van Tura Travel heeft in goed overleg een prachtige rondreis door Peru van louter hoogtepunten samengesteld. De keuze voor Tura Travel was voornamelijk door de flexibiliteit rondom de invulling van de Amazone excursies (we hebben twee verschillende delen van de Amazone bezocht).

Paulo en Astrid (Lelystad)


28 september 2015

Het is de eerste keer dat we onze reis niet volledig zelf hadden gepland en voorbereid. Na wat vergelijken zijn we uiteindelijk met Tura Travel in zee gegaan. We hebben hen gekozen omdat ze heel snel reageerden op onze vragen, ook zelf proactief telefonisch contact opnamen met ons en ons een route konden voorleggen die volledig volgens onze wensen was.

Ter plaatse in Peru stelden we vast dat alles heel goed geregeld was. Via Whatsapp konden we Orlando (de lokale reisagent) vlot bereiken bij eventuele vragen, wat een extra gemoedsrust gaf.

We hebben een prachtige reis beleefd. Door de praktische zaken te laten regelen door Tura Travel, hadden we tijdens de reis geen zorgen en konden we volop genieten. We zijn zeer ontspannen teruggekomen van reis. Ik raad hen zeker aan bij vrienden en familie.

Koen en Kevin (Gent, België)


21 september 2015

We enjoyed our trip to Peru very much, it was very well organized by Tura Travel. The highlights of the trip for us were Machu Picchu, flying above the Nasca lines, Cusco and the story of the frozen mummy, Juanita (Arequipa). The people in Peru are very friendly and welcoming. The hotels were comfortable and the food we tried everywhere was delicious. It was very interesting to learn about how people live in Peru, whether it was in a city, villages or on Lake Titicaca. We had a homestay on Lake Titicaca, Amantani Island, where our host was very welcoming. We would recommend Tura Travel to anyone who would like to visit Peru.

Eniko and Jim (Den Haag)


7 september 2015:

We hebben een mooie, veelzijdige reis gehad die tot in de puntjes en goed was georganiseerd. We hebben veel gezien en veel beleefd. Het was een individuele reis met diverse (meerdaagse) excursies in internationaal groepsverband. Deze combinatie was een schot in de roos! De grote verschillen in landschappen, zoals woestijn, de Andes en de jungle maken het een ervaring die we nooit zullen vergeten. We kunnen iedereen aanraden om met Tura Travel te reizen. Goed georganiseerd, goede hotels en een super prijs-kwaliteit verhouding.

Geer en Marja (Weert)


24 augustus 2015:

We hebben een prachtige reis door Peru en Bolivia achter de rug en dat was zeker mede dankzij Tura-Travel!
Ondanks het feit dat we relatief dicht op de vertrekdatum Tura-Travel hebben benaderd voor het samenstellen en lokaal organiseren van een reis door Peru, was alles bespreekbaar. De door ons gewenste aanpassingen op de ‘Peru-Bolivia gecombineerd’ bouwsteen werden steeds gelijk door Donald opgepakt. Hij gaf advies waar nodig of gewenst en dacht steeds mee. Geen gedoe of onduidelijkheid maar flexibel en snel.
Orlando wachtte ons bij aankomst in Lima op en was gedurende onze reis steeds bereikbaar wat een veilige en prettige gedachte was. Alles was lokaal goed geregeld, vervoer/excursies en hotels, waarbij het door ons gewenste individuele karakter van de reis overeind bleef.
Peru is voor ons een land met alleen maar hoogtepunten. Wat een overdonderende natuur en ongekende culturele geschiedenis. Het reisschema was soms pittig maar we zouden werkelijk niets van wat we hebben gedaan, hebben willen missen. Een onvergetelijke reis! Wij willen alleen nog maar terug - heel veel dank Donald en Orlando! Tura-Travel is voor ons een goede en betrouwbare keuze gebleken -

Miranda en Yvette (Amsterdam)


10 augustus 2015:

Wij hebben ondanks alle tegenslagen een top reis gehad. Met als hoogtepunt de Uyuni trekking. We hebben al heel wat van de wereld gezien maar vonden dit toch echt het mooiste wat we ooit hebben gezien. Wat een geweldig landschap.

Jeroen en Patricia (Heemskerk)
 


1 juni 2015:

Prima georganiseerde reis door Tura-Travel. We hadden zelf een route voorgesteld en deze is prima vastgelegd en geregeld.
Goede hotels en transfers waren allemaal op tijd.
Uiteraard was Machu Picchu het hoogtepunt en we raden iedereen dan ook aan om er een volledige dag door te brengen.
De mist langzaam zien optrekken is echt magisch.

Marc, Beatrice, Christel en Geert (Gierle, 
België)


4 mei 2015:

Het is al weer even geleden dat we een mooie reis maakten naar Peru, namelijk in oktober 2014.
Voor deze reis hadden we van te voren op internet gezocht naar een kleinschalige, specialistische reisorganisatie, met reizen op maat en een persoonlijke benadering. Na een bezoek aan Tura-Travel in Utrecht, waar we veel informatie kregen van Donald, viel onze keuze op deze reisorganisatie; het voelde goed. Per mail bespraken we de reis verder in detail.
In Lima (Peru) aangekomen, maakten we kennis met Orlando, die onze reis in Peru geregeld heeft. Hij was ook onze contactpersoon tijdens de hele rondreis. Ons bleek dat Orlando alles prima georganiseerd had; overal stonden de taxi’s klaar, en ook bijvoorbeeld hotels, bustickets, excursies, waren goed geregeld.
Tijdens de reis bemerkten we dat Orlando ons “volgde” door regelmatig met chauffeurs en hotelrecepties te bellen, en zo controleerde hij of we inderdaad vertrokken of aangekomen waren. Dat gaf ons echt een gevoel van veiligheid.
De indrukken die we tijdens deze drie-weekse reis opdeden waren geweldig. Wat een mooie combinatie van prachtige natuur en cultuur. En de bevolking in hun veelkleurige kleding is heel vriendelijk. Vooral Arequipa en Cusco zijn sfeervolle steden, met heel mooie koloniale gebouwen. En over de Inca-cultuur blijf je je verbazen. Het was heel bijzonder.
We konden goed merken dat we na Arequipa steeds op hoogtes boven de 3000 meter bleven, want we kregen minder zuurstof en werden sneller moe.
Door het samenspel van Donald bij de voorbereiding en Orlando bij de uitvoering is deze reis naar Peru voor ons een groot succes geworden.
Dank voor jullie inzet! Tura-Travel is een goede keuze.

Familie Oostebrink (Velp)


5 februari 2015:

Met z’n tweeën hebben we op de valreep van 2014 3 weken in Peru gereisd. Wij zijn 2 broers die vaker met z'n tweeën op vakantie gaan. Na een paar dagen in Cusco en een bezoek aan Machu Picchu zijn we naar het regenwoud van Tambopata gevlogen. De dagen in het regenwoud waren voor ons het hoogtepunt. We zijn er bijna een week geweest en hebben er o.a. de kerstdagen doorgebracht. In het regenwoud hebben we verschillende activiteiten ondernomen. We hebben onder andere gevist en zijn samen met onze gids 2 dagen met tenten dieper het regenwoud ingetrokken. Dit was één groot avontuur. De laatste paar dagen hebben we doorgebracht in een hotel aan het strand bij het plaatsje Máncora, in het noorden van Peru. Dit was een prima afsluiting van de reis. Het enige minpunt van de reis waren de transfers in Cusco die niet altijd even gesmeerd liepen. Verder hebben een we een goede reis in Peru gehad en was de reis goed georganiseerd.

Aad en Evert (Veenendaal en Palma de Mallorca, Spanje)


31 januari 2015:

My daughter and I spent twenty-six days touring Peru, and we enjoyed our time there so much that it was difficult to leave! We booked our tour through a travel company here in Canada. For the northern portion of our travels, our travel agent felt it would be best if we traveled with a guide as it is not part of the usual tourist route. She was planning to travel with us herself but it didn't work out for her to do so. She asked Orlando, of Tura-Travel, if he would be able to accompany us. We traveled for almost a week with Orlando and found him to be very professional in the way he treated us, while also being friendly and easy to work with. He taught us a lot about Peru while we traveled. He took care of the tickets and travel arrangements for us. He also helped us find food that my daughter was able to eat as she has serious allergies to peanuts and dairy. We really appreciated that! We had some issues with my daughter's camera - part of it left behind on a bus! Orlando spent a lot of time trying to track it down, and when it wasn't found, trying to locate replacements for us. We felt that he went far above the level of service that we would have expected and he treated us as friends rather than merely as clients.

In a rather ironic twist, my daughter recently had another camera episode, this time on a train in Holland. And Donald, the Tura-Travel rep in Holland, was the one to help her to try and locate missing items! We thank both Orlando and Donald for the kind things they have done for us! And we hope to visit Peru again!

Joan and Stephany (Vancouver, BC, Canada)


9 december 2014:

Alweer mijn derde fantastische reis naar het mooie Zuid-Amerika. Aangetrokken door de vriendelijke cultuur, mooie natuur en het verrukkelijk eten. Geinsprireerd door de oude beschavingen, in het bijzonder de Inca’s. Wonderbaarlijk hoe deze beschavingen zulke indrukwekkende bouwwerken als Macchu Picchu kunnen maken. Terwijl wij met onze huidige technologie dat nog steeds niet kunnen nabootsen. Tijdens mijn eerste reis heb ik de Inca Trail gelopen waardoor ik een groot stuk van Cusco had gemist, dus terug om naast Macchu Picchu meer van het Inca tijdperk te mogen zien en ervaren. Ik raakte steeds meer gefasineerd door de Inca’s die duizende jaren geleden zo dicht bij de natuur leefde en meesterlijk intelligent waren. In Peru bevinden zich de hoogstaande bouwwerken waar de Inca’s als laatste leefde. Maar naar vermoedens begon het tijdperk in Bolivia en zo ging mijn derde reis naar Bovilia om te zien waar het allemaal begon.

De reis werd door Tura Travel speciaal samen gesteld naar mijn behoeftes, in de volgorde zoals de Inca’s ook hun reis hadden gemaakt. Dit keer ging ik het avontuur helemaal alleen aan. Ik heb me nooit onveilig of alleen gevoeld. Alles was in tip top geregeld. In het begin was het best spannend helemaal alleen naar de andere kant van de wereld, maar al snel kon ik dat gevoel loslaten en van mijn wel verdiende vakantie genieten. Taxi’s waren altijd iets te vroeg, de hotels hadden goed ontbijt, waren schoon en lagen altijd op plekken zodat ik in de vrije uurtjes alleen de stad kon verkennen. Ook in Bolivia zijn de mensen uiterst vriendelijk en behulpzaam. Ondanks dat deze twee landen naast elkaar liggen, zijn zo heel erg verschillend van elkaar. Vertrouwd maar toch zo anders en weer helemaal de moeite waard.

Orlando en Donald, dank jullie wel voor het organiseren van weer een hele mooie reis. Voor de derde keer maken jullie mijn reizigersdroom waar en er zullen zeker nog velen komen.

Britt (Zeewolde)


25 september 2014:

Wij wilden het straatkinderen project Niños in Cusco en het dovenproject Gelijke kansen in Cajamarca bezoeken. Hier omheen heeft Tura Travel in overleg met ons een fantastische reis georganiseerd waarbij vele bezienswaardigheden zijn bezocht en activiteiten zijn gedaan. Een compagnon van Tura Travel in Lima maakte het helemaal gemakkelijk om onvoorziene situaties direct ter plaatse te kunnen regelen en heel fijn om mee te touren door de stad. Een geweldige en onvergetelijke ervaring!

Arina, Chris, Dianne, Janet en Jorian (Nieuwegein)


23 september 2014:

Bolivia en Peru een echte aanrader, dank voor al het meedenk werk, we hebben er van genoten en zijn een (levens) ervaring rijker.

Renata en Nicole (Swifterbant)


8 augustus 2014:

We zijn terug gekeerd uit Peru en we hebben een fantastische vakantie gehad!

Allereerst willen we Tura-Travel en Orlando van het kantoor in Lima bedanken voor de hulp en de zorg die jullie hebben geboden bij het ziek worden van mijn moeder.
Het was heel fijn om te weten en te merken dat we er niet alleen voor stonden en dat we mensen hadden op wie we terug konden vallen met vragen en dillema's. Maar bovenal de zorg en de persoonlijke aandacht hebben we als heel prettig ervaren.

Eerder gaf ik aan dat de Incatrail het hoogtepunt van de reis had moeten worden en dat dat het niet werd. Reden: Tampobata was het hoogtepunt en een betere afsluiting van de vakantie hadden we ons niet kunnen wensen! Wat een prachtige plek! De natuur, het verblijf, het eten, de aandacht, de kennis, ... Alles was op en top. Zet deze excursie bovenaan je lijst op de website. Dit mag niet overgeslagen worden!

Al met al kijken we terug op een prachtige drie en halve week.
We willen je bedanken voor je hulp, informatie, meedenken en organiseren.

Groetjes, Rita en Judith (Naarden)


23 juli 2014:

Groetjes vanaf de Salar de Uyuni!

Heleen, Charlotte, Thomas en Piet (Zottegem, België)

 


15 juli 2014:

We hebben echt een schitterende reis gehad! We wisten dat het avontuurlijk zou worden. Het was af en toe ook knap inspannend door het programma dat we hadden samengesteld (trekking door de Colca Canyon, de Inca trail en de tocht over de zoutmeren bij Uyuni). Nu weer thuis zijn komen al onze ervaringen samen in het grote geheel van een onvergetelijke, enerverende reis. Het gevoel van de overwinning op ons zelf dat we het originele Inca trail hebben gelopen is heel positief, daar kunnen we jaren op teren! We hebben zeker de intentie om terug te keren naar Zuid Amerika.

Nogmaals dank voor de prettige manier van samenwerking bij de voorbereiding. De vrijheid die je ons liet om onze eigen reis samen te stellen aan de hand van jouw voorbeelden, ervaringen en adviezen hebben we zeer op prijs gesteld. We hebben ons tijdens de reis geen enkele keer onveilig gevoeld. Mede omdat we in noodgevallen altijd een telefoonnummer achter de hand hadden dat we konden bellen. Gelukkig hadden we dat niet nodig. Al heeft het in Potosi, toen onze koffers uitbleven, niet veel gescheeld. Complimenten aan de dame (Giselle) van het reisbureautje! Achteraf heeft ze het gewoon prima geregeld.

Harry en Astrid (Bathmen)


14 mei 2014:

Onze ervaring met Tura Travel was zeer positief. Zowel gedurende de voorbereiding van onze gepersonaliseerde reis naar Peru, als gedurende ons verblijf in Peru zelf, verliep de communicatie met Tura Travel zeer vlot met heel korte reactietijd en heel vriendelijke en correcte service.
De reis naar het land van de Inca’s was zeer mooi en Machu Picchu was UNIEK.

Luc en Thérèse (Berwyn, USA)
 

 

 

 

 


24 april 2014:

Onze reis naar Peru en Bolivia is voor ons perfect geregeld en begeleid door Tura Travel. Nadat wij samen met de vrienden waarmee wij de reis gingen maken een reisplan hadden uitgewerkt hebben wij dit besproken met de mensen van Tura Travel. De suggesties van Donald leidden tot een aantal aanpassingen die onze reis nog mooier hebben gemaakt.

De vele onvergetelijke indrukken die wij opdeden in de 6 weken dat onze reis duurde zullen ons altijd bijblijven. Prachtige steden, landschappen en excursies volgden elkaar in hoog tempo op. De hoogtepunten, te veel om op te noemen, voldeden vrijwel alle volledig aan onze verwachtingen. Het was een reis die met de bekende reisorganisaties veelal in 3 weken wordt volbracht. Wij hebben ervaren dat de verdubbeling van de reistijd ons de rust opleverde om nog meer van de beide landen, de mensen en de enorme hoeveelheid indrukken te genieten.

Foto’s zouden wij graag toevoegen, maar ja welke. We hebben er zo veel en de een is nog mooier dan de ander.

Margreet en Rick (Amersfoort)


22 april 2014:

Onze reis door Peru en Bolivia van 6 weken, georganiseerd door Tura Travel, is uitstekend bevallen!

Vooraf hadden we al een prima communicatie met Donald; we hebben onze eigen invulling kunnen geven aan het basis reisvoorstel van Donald, en met onze wensen en zijn tips, hebben we precies de reis kunnen samenstellen die we wilden.

In Peru werden we door Orlando opgehaald en 6 weken later ook weer weggebracht naar het vliegveld van Lima.
Dit maakte de reis heel persoonlijk en wisten we met wie we te maken hadden als er ergens iets mis zou gaan. Maar alles liep op rolletjes; de taxichauffeurs stonden altijd klaar, onze (goede en goedgelegen) hotelbedden waren gespreid, de excursies waren prima geregeld, etc.

We waren en zijn dus uitermate tevreden over Tura Travel en raden deze kleinschalige organisatie zeker aan voor een fantastische reis door deze landen!

Rolf en Els (Amersfoort)


23 december 2013:

Oneindig veel mooie dieren en mooie natuur, door de goed georganiseerde reis hebben we veel kunnen zien in korte tijd. Een prachtige ervaring op de Galapagos eilanden! 


Martine en Fiona (Ameide)


12 september 2013:

 
 

In Uyuni hebben we veel pech gehad met het weer en daardoor mistten we bijna ons vliegtuig terug naar huis. Mede dankzij onze contactpersoon ter plekke is alles toch nog goed gekomen. In Nederland zijn we op voorhand goed geholpen door Donald. Uiteindelijk is onze gecombineerde Peru/Bolivia reis een reis geworden om nooit meer te vergeten!

Annelies en Michiel (Gent, België)
 


26 augustus 2013:

We hebben een prachtige reis in Peru gemaakt, waarbij alles prima geregeld was door Tura Travel!
Een echte aanrader dus, we zouden de volgende keer weer hier boeken.

Yvonne en Pieter (Amsterdam)


3 augustus 2013:

Nadat we verschillende reisorganisaties met elkaar hadden vergeleken, is onze keus gevallen op Tura Travel. 
Al van begin af aan was het gevoel dat we bij Tura Travel hadden goed. Er werd snel op onze mails gereageerd en de informatie en tips waren zeer waardevol. Zo hebben we op aanraden van Donald ook de 3-daagse excursie naar de Colca Canyon gedaan, die hadden we zeker niet willen missen! Met een goed en gerust gevoel gingen we dan ook op reis.
Wij zijn van 10 mei tot en met 13 juni naar Chili, Bolivia en Peru geweest. Ook in Chili heeft Tura Travel een hotel voor ons geregeld en tips gegeven voor excursies. In Bolivia en Peru hebben we diverse bouwstenen en excursies gehad (onder andere Uyuni 4 dagen/3 nachten, Mountainbike tocht Death Road, Lake Titicaca 2 dagen/1 nacht, Colca Canyon 3 dagen/2 nachten, Inca Trail 4 dagen/3 nachten en Tambopata 5 dagen/4 nachten). Deze bouwstenen en excursies, de hotels en de transfers waren allemaal tot in de puntjes geregeld, waardoor we nog meer een vakantiegevoel hadden. De transfers en de hotels waren over het algemeen goed en vooral het hotel in La Paz was erg mooi. De excursies waren stuk voor stuk geweldig (met als absolute hoogtepunten Uyuni, Death Road en Inca Trail) en de gidsen die we hadden waren fantastisch. Al met al hebben we een geweldige vakantie gehad, waar we nog steeds van aan het nagenieten zijn!
Kortom als we terug in de tijd zouden gaan en opnieuw voor de keuze stonden, zouden we zeker weer voor Tura Travel kiezen en nagenoeg precies dezelfde bouwstenen en excursies boeken. Bedankt!

Paul en Anne (Nijmegen)


15 juli 2013:

We bedanken Orlando voor het vele werk dat hij heeft verricht om onze tassen weer terug te krijgen, die niet met ons op de vlucht naar Lima waren meegekomen. Ons hoogtepunt in Peru was de trekking in de Colca Canyon. 

Eef en Marjon (Amsterdam)


12 juli 2013:

In Nederland zijn we goed voorgelicht door Tura-Travel en kregen we goede tips. Meerdere keren hebben we het reisschema bijgeschaaft totdat we ons meest ideale reis voor ogen hadden. We hebben een erg fijne rondreis gemaakt door Ecuador en de laatste week op de Galápagos Eilanden was onbeschrijfelijk, zo mooi.

Linda en Arjan (Zwolle)


26 mei 2013:

 

We zijn een aantal maanden verder en nog steeds denk ik vaak terug aan mijn geweldige ervaring in het natuur schone Manú. 4 dagen lang heb ik gedacht: wat gaaf dat ik hier ben. Fantastisch om tussen al die mooie bloemen en vogels te lopen. Een buitengewone ervaring midden in de natuur. De lodges waren goed verzorgd. Ik heb er heerlijk geslapen tussen de krekel en vogel geluiden. Het zwemmen in de Koshñipata rivier en het ziplinen maakte deze ervaring helemaal af. Ik ga snel weer terug!

Britt (Zeewolde)


Augustus 2012:

Mi causa, aquí tiene:Mijn reis naar Perú is een onvergetelijke en prachtige ervaring geworden. Het is één aaneenschakeling geweest van alleen maar hoogtepunten. Van Pisco tot Cusco, van Ica tot Nazca, onvergetelijk en soms bijna onbeschrijflijk.

Bij een poging tot weergave van de hoogtepunten van de reis mogen de Ballestas-eilanden zeker niet ontbreken. Deze eilandengroep ligt op een half uur varen van Pisco en vormt het leefgebied van duizenden zeeleeuwen, pinguïns, Peruaanse aalscholvers en rots- en bruine pelikanen. Al varend kijk je naar de ontelbare vogels op de rotsen en af en toe regent het vogelpoep. Tja, je moet er wat voor over hebben.

Dan volgt een kennismaking met de oase Huacachina in Ica. Prachtig gevormde zandduinen afgewisseld met oases. Ze ontstaan op die plaatsen waar de rivieren, ontsprongen in de Andes, uitmonden in de Grote Oceaan. Als surfliefhebber kom je hier op bijzondere wijze aan je trekken als je na een flinke klim je beloning mag opeisen. Je suist op een board de helling af en je geniet zoals alleen maar een surfer kan genieten, je waant je gewoon op een megagolf bij Hawaii. Maar dan op zandkorrels.

Als je van te voren het boek “Waren de goden kosmonauten”van Erich von Däniken hebt gelezen kijk je nóg meer uit naar de mysterieuze Nazcalijnen. Het best zijn ze uiteraard vanuit de lucht te zien, maar gelukkig is er voor mensen met een minder stevige maag ook een mirador, een flinke uitkijktoren. Zo ver je oog reikt zie je dierenfiguren, verbonden via ingewikkelde lijnenstelsels. Waanzinnig mooi!

Na een lange busreis, onvermijdelijk in dit langgerekte land, kom je in Arequipa, de witte stad. Veel gebouwen zijn vervaardigd van wit vulkanisch gesteente, tufsteen. Je komt langzaam op hoogte en het wandeltempo moet je soms wat aanpassen. Vanaf het Plaza de Armas heb je een schitterend uitzicht op El Misti, een vulkaan die nu lijkt te slapen. Op straat moet je een heerlijk schepijsje niet aan je neus voorbij laten gaan. Bovendien zorgt de glimlach van de altijd vriendelijke verkoopster er ook nog eens voor dat het nóg lekkerder smaakt.

Trouwens over eten en drinken gesproken is een reis naar Perú niet compleet als je niet geproefd hebt van de ceviche, een zalig visgerecht. En naast je bord hoort dan een onovertroffen Pisco Sour te staan, het nationale drankje. Heerlijk na een flinke tocht, bij een mooie zonsondergang of gewoon zomaar. Nog een aanrader is puro fuego, oftewel alpacavlees. De llama wordt niet gegeten vanwege de struik waarvan zij weer eten. Anders ga je aan de race oftewel “estoy con la bicicleta”. Hou het maar bij alpaca, smullen!!!

Na een schitterende rit door een imposant berglandschap met uitzicht over zeven vulkanen kom je aan bij de Colca Canyon. The place to be als je condors wilt zien. Voor dag en dauw opstaan, want je wilt het niet riskeren dat je ze zult missen. Vanuit de diepte van de vallei stijgen deze majestueuze wonderen van de natuur op dankzij de steeds warmer wordende lucht. Al cirkelend, bijna moeiteloos, kijken ze neer op het groeiend aantal toeristen. Deze goden van de lucht laten een onuitwisbare indruk achter.

Een nieuwe dag, een nieuw hoogtepunt: het Titicacameer, het grootste meer van Zuid-Amerika. Op een half uurtje varen vanaf Puno liggen de drijvende rieteilanden waarheen de Uros-indianen gingen om te ontkomen aan de overheersing van de Quechua-indianen. Een bijzondere ervaring, lopen over het deinende riet. Na een bezoek vaar je verder naar het eiland Taquile. Hier maak je een wandeling over het eiland dat bekend is vanwege de breiende indiaanse mannen. De kleurrijke mutsen die deze mannen dragen zijn erg multifunctioneel. Ze beschermen tegen kou en zon én in de punt kun je je geld bewaren.

Dan komt Cusco, de laatste grote stad van de reis. Onlangs las ik een boeiend artikel over deze kosmopolitische Andesstad: “Trotse stad op ijle hoogte”. Met als ondertitel: “De Peruaanse stad Cusco, hoog gelegen in de Andes, ontwikkelt zich van backpackerbestemming tot wereldstad in pocketformaat. Met elegante hotels, befaamde koks en nieuwe musea”. Cusco, tot midden de zestiende eeuw de politieke en spirituele hoofdstad van het machtige Incarijk. En een stad om trots op te zijn en Cusco mag met recht trots zijn op zijn verleden.

De heilige Vallei, alleen de naam al belooft veel. En niets is minder waar. Bij deze excursie die je o.a. naar Ollantaytambo brengt, is de klim naar boven, zo ongeveer vijfhonderd traptreden, de moeite meer dan waard om bij de zonnepoort te komen. ¡Vale la pena!

Dan naderen we langzamerhand de apotheose, de slotscène en het meest tot de verbeelding sprekende onderdeel van de reis. En met dat laatste zeg je niets te veel als het hebt over Machu Picchu. De oude Inca stad waar ik als kind al over las en waarvan ik toen dacht dat ik het nooit van mijn leven zou zien. En dan is het zo ver. Dit moet een mens beleven, dit is met geen pen te beschrijven wat je voelt als je voetje voor voetje, meter voor meter vanuit Aguas Calientes aan de klim begint naar de machtige Incastad. Je moet vóór zonsopgang bij de zonnepoort zijn en dat lukt wonderwel met veel naar adem happen onderweg. Op de top wachten meerderen met jou op de zonsopgang en er heerst een weldadige serene stilte. Het is niet te bevatten, maar daar sta je dan, het is gelukt, je bent er: Machu Picchu!!!

“Partir, cést mourir un peu”. Zo voelt het als uiteindelijk het vliegtuig de bodem van Perú loslaat en koers zet naar huis. Maar het voelt als geen afscheid voor eeuwig. Perú roept je terug. Er is immers nog zoveel te zien en te genieten in dit wondermooie Andesland. “¡Perú, te echo de menos y hasta la próxima!” “Perú, ik mis je en tot een volgende keer!”

Henk (Oosterhout)


18 november 2011:

 

Onze gezamenlijke tocht was een bijzondere ervaring. De dagelijkse inzet om de (soms) pittige delen van het wandeltraject te overbruggen bracht ieder van ons even dichter bij zichzelf. De prachtige inca-ruines die onderweg werden bezichtigd gaven een spiritueel tintje aan tocht. Gedurende de trail bouwde zich een hechte groepssfeer op: we beleven het met z´n allen!

Wilfred en Deike (Nijmegen)